Blog

Ha azt hiszük, hogy G.R.R. Martin Trónok harca című kolosszális regényciklusa és az alapján készült nagy sikerű sorozat merő fantázia, akkor nagyot tévedünk. Történelmünk telis-tele van hasonló történetekkel, mint például a spanyol örökösödési háború, ami a sárkányokon és élőhalottakon kívül majdnem mindent felvonultat, amit Martin leírt műveiben....

Wales bukása

2019.06.22

A legtöbben jól ismerjük Skócia és Anglia sok évtizedes párviadalát, és a skótok elszánt küzdelmét az angol hódítás ellen, ehhez nem utolsó sorban a Mel Gibson-féle Rettenhetetlen című (történelmileg mellesleg meglehetősen pontatlan) mozifilm is hozzájárult. Viszont kevésbé vagyunk tisztában Wales és a walesiek hősies szabadságharcaival, amit az...

Az 1989-es kelet-európai rendszerváltásokról mindenki hallott, sokan át is élték az eseményeket. Viszont ugyanabban az évben a Kínai Népköztársaságot is megrengette egy forradalmi hangulat, ami majdnem Kína rendszerváltásához vezetett.

Genova. Egy aprócska kikötői város Észak-Olaszországban a ligúriai tengerparton, amit ma is alig ötszáznyolcvanezren lakják. Ez a jelentéktelennek tűnő városka mégis több száz évig Európa egyik meghatározó nagyhatalma volt, befolyása messzi földekre kiterjedt, és a genovai hajósok három kontinensen is jól ismertek voltak.

A Hitlerek

2019.06.15

Mint tudjuk Adolf Hitlernek nem volt gyermeke (vagy mégis? lásd erről lejjebb), de családja elég kiterjedt volt, több testvére volt, akiknek születtek gyermekeik, így az egykori Führer unokaöccsökben és unokahúgokban nem szenvedett hiányt. Hitlernek közvetlen utódai tehát nem voltak, de közvetetten a leszármazottai ma is köztünk (konkrétan...

A Muszlim Testvériség Egyiptomban alakult 1928-ban, a kezdeti céljai a valláshoz és a társadalomhoz való visszatérés volt, de a Testvérek erős nyugatellenes felhangokat ütöttek meg. Felléptek a szekularizáció ellen, és a Koránt fogadták el minden törvény eredőjének.

A Wushe incidens Magyarországon, sőt a világ legnagyobb részén szinte ismeretlen fejezete a történelemnek. Tajvanon, Japánban és Kínában viszont erősen emlékezhetnek a tragikus eseményekre, ami 1930-ban robbant ki Tajvan (az akkori japán uralom alatti nevén Formosa) szigetén.

Székelyföld történetének befejező részében a romániai kommunizmus összeomlásától a közelmúltbeli székelyzászló ügyig tekintjük át az eseményeket.

Elérkeztünk Székelyföld és a székelyek történetének második részéhez. Magyarország történetében a XIX. század második felét az osztrák-magyar Kiegyezés határozta meg. Míg ez a két fél részére előnyökkel járt, addig a székelység elvesztette a több száz éve élvezett kiváltságait, az adómentesség és önkormányzatiság nem talált volna támogatásra a kor...

Székelyföld és a székely nép háromrészes történetének első felvonásában bemutatásra kerül Székelyföld ős- és ótörténete, miután rátérünk a székely nép eredetének problematikájára, ami a mai napig megoldatlan kérdés, és viták tárgyát képezi.